Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας

Συναδελφοι, προτεινουμε στο ΤΕΕ τα παρακατω, ωστε να κοινοποιησουμε  την αντιθεση μας στις μεθοδευσεις για την καταργηση της δομησης σε περιοχες  αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας



Συμφωνα με τον:

N. 3937/11 (ΦΕΚ 60 Α/31-3-2011) : Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις
.......
Άρθρο 31

.....
4. Η παρ. 23 του άρθρου 20 του ν. 3399/2005 (ΦΕΚ 255 Α΄) καταργείται.


που προεβλεπε ,


(Με τις περ. β και γ της παρ. 23 του άρθρου 20 του Ν. 3399/05, ΦΕΚ-255 Α' ορίζεται ότι : «β) Πράξεις χαρακτηρισμού της ανωτέρω γης που κείται εκατέρωθεν του άξονα των εθνικών οδών και σε βάθος μέχρι εξακοσίων μέτρων, ως γης υψηλής παραγωγικότητας, που εκδόθηκαν μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, είναι αυτοδικαίως άκυρες και δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα.
γ) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μπορεί να αποκλείεται ο χαρακτηρισμός ως γης υψηλής παραγωγικότητας εκείνης της γης που κείται εκατέρωθεν του άξονα επαρχιακών οδών και σε βάθος μέχρι εξακοσίων μέτρων»).

 οπως αναφερεται στον

Ν.  2637/27-8-98 (ΦΕΚ 200 Α')

και συμφωνα με τον :

Νόμος  (3851/2010 ΦΕΚ 85Α’/4.6.2010)
.....

Άρθρο 9.
.....
«6. α) Σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης του οικείου νομού ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας, εκτός από τη γεωργική εκμετάλλευση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς Α.Π.Ε..


 Με τα παραπανω επιχειρειται και μαλλον παγιωνεται η καταργηση της εκτος σχεδιου δομησηςσε ζωνες "αγροτικης γης υψηλης παραγωγικοτητας".


Επειδη φρονουμε πως πρωτα θα πρεπει να θεσμοθετηθουν και να καθοριστουν συγκεκριμενα οι χρησεις γης βασει σχετικου χωροταξικου και πολεοδομικου σχεδιασμου, που αλλωστε εχει ξεκινησει μεσω των Γενικων και Ειδικων Χωροταξικων σχεδιων.


Επιβαλλεται δηλαδη ο σχεδιασμος του χωρου με κριτηρια χωροταξικα, πολεοδομικα, περιβαντολογικα, οικολογικα κλπ. 

Προφανως για τα παραπανω απαιτειται μια διεπιστημονικη συνεργασια πολλων φορεων και επιστημονικων κλαδων.


Μετρα σπασμωδικα χωρις επαρκη τεκμηριωση και χωρις αξιολογηση ολων των παραγοντων που επηρεαζουν και επηρεαζονται στον χωρο,δεν μπορουν σε καμια περιπτωση να λυσουν προβληματα.
Αντιθετα, δινεται η εντυπωση, πως εξυπηρετουνται συμφεροντα ή εμμονες συγκεκριμενων ομαδων ανθρωπων.


Θυμιζουμε πως στην Ελλαδα η μικρη ιδιοκτησια, που με τετοια προχειρα μετρα απαξιωνεται, στην εκτος σχεδιου περιοχη αντιπροσωπευει το 85% του πληθυσμου της Ελλαδας. Σε αντιθεση με οτι συμβαινει στην Ευρωπη οπου το αντιστοιχο ποσοστο αντιπροσωπευει το 15% μολις του πληθυσμου. 
(Στοιχεια απο συνεδρειο της ΚΕΔΚΕ στην Κοζανη και δια στοματος του κ.Κουκουλοπουλου)


Ζηταμε λοιπον, επιτακτικα αμεση αποσυρση των ανωτερω απαγορευτικων για την δομηση, σε εκτος σχεδιου περιοχες, διαταξεων μεχρι να θεσμοθετηθουν επιστημονικα ΓΠΣ και ΣΧΟΑΠ.


Μην ξεχναμε πως ειμαστε σε βαθεια υφεση που οδηγει σε βεβαια εξαθλιωση, με συνεπικουρο παραγοντα την πληρη απαξιωση της περιουσιας των πολιτων και στην απογνωση που οδηγει αυτο.

Ζηταμε τα σχολια σας ωστε να διαμορφωσουμε το τελικο κειμενο.


απο το ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου