Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου συνεδρίασε στις 12 Ιουνίου 2014 με διευρυμένη σύνθεση για να τοποθετηθεί επί του με αρ. πρωτ. 684/28-5-2014 εγγράφου του ΤΕΕ Περιφερειακού τμήματος Πελοποννήσου που αφορούσε προτάσεις για τα επεγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών μετά την εφαρμογή του Ν. 4254/14. Μετά από διαλογική συζήτηση το ΔΣ λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις απόψεις των συναδέλφων που παραβρέθηκαν καθώς και τις τοποθετήσεις των μελών του, κατάληξε στα κάτωθι τα οποία κοινοποιεί προς το ΤΕΕ Περιφερειακού τμήματος Πελοποννήσου.

1.Θεωρούμε ως απαράδεκτη τη διατύπωση των άρθρων 1,2,3 και του άρθρου 4 παρ.1 της ΙΓ.12 του Ν.4254/14 με την οποία εξομοιώνονται σε επίπεδο τίτλου οι απόφοιτοι των Πολυτεχνικών Σχολών πενταετούς φοίτησης της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής με αποφοίτους από οποιαδήποτε άλλα ιδρύματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής που απονέμουν τίτλους στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο όρος «μηχανικός». Η διάταξη αυτή θα καταστεί μοιραία υποβαθμίζοντας στο μέλλον το κύρος και το επίπεδο σπουδών των πολυτεχνικών σχολών που λειτουργούν στα πλαίσια των Ελληνικών Πανεπιστημίων και του ΕΜΠ.

2. Σχετικά με τα υπό έκδοση ΠΔ που θα ρυθμίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα στο χώρο των μηχανικών, είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μεθόδευση απονομής δικαιωμάτων μέσω ψευδεπίγραφων «πιστοποιήσεων» ή «εξετάσεων», όπως αυτής π.χ. των ενεργειακών επιθεωρητών. Πιστεύουμε ότι η απόκτηση πτυχίου από συγκεκριμένο ίδρυμα  της ανώτατης εκπαίδευσης αντιστοιχεί  σε συγκεκριμένες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις  που οι εν λόγω απόφοιτοι έχουν πράγματι αποκομίσει από τις σπουδές τους και επομένως αυτό θα πρέπει να είναι το βασικό κριτήριο για την απονομή των επαγγελματικών δικαιωμάτων, ανάλογα δηλαδή με το επίπεδο σπουδών τους. Συμπληρωματικά κριτήρια μπορούν να είναι, όπως άλλωστε με την υφιστάμενη νομοθεσία ισχύει, η αποκτηθείσα εμπειρία σε διάφορα αντικείμενα και η συνεχής επιμόρφωση των μηχανικών μέσω του ΤΕΕ και των κλαδικών συλλόγων η οποία ούτως ή άλλως γίνεται. 

3. Τα υπό έκδοση ΠΔ με τα οποία θα ρυθμίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους τις θέσεις που έχει εκφράσει το ΤΕΕ για τα θέματα αυτά, όλη τη σχετική νομολογία που έχει εκδοθεί κατά καιρούς από το Συμβούλιο Επικρατείας καθώς και από άλλα δικαστήρια για ανάλογα θέματα, όπως επίσης και το άρθρο 16 του συντάγματος το οποίο ορίζει τόσο το σκοπό της παιδείας, όσο και τους φορείς από τους οποίους παρέχεται, τους οποίους διαχωρίζει σε ιδρύματα που αποτελούν ΝΠΔΔ, τα οποία παρέχουν ανώτατη εκπαίδευση (αρθ. 16 παρ.5) και σε σχολές ανώτερης βαθμίδας, οι οποίες παρέχουν επαγγελματική και κάθε άλλη ειδική εκπαίδευση (αρθ. 16 παρ. 7) Επομένως σύμφωνα με το σύνταγμα αλλά και τη νομολογία υπάρχει μία ποιοτική διαφοροποίηση της παρεχόμενης εκπαίδευσης από τα ΑΕΙ με την παρεχόμενη εκπαίδευση από τις σχολές ανώτερης βαθμίδας.

       Σχετική είναι επίσης η Γνωμοδότηση 451/201 του ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ καθώς και η απόφαση 678/2005 της ολομέλειας του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ στο σκεπτικό της οποίας κρίθηκε για τα εν λόγω ΠΔ «…......υπό την προϋπόθεση όμως να καθορίζεται κατά τρόπο σαφή και συγκεκριμένο το είδος των επιτρεπόμενων επαγγελματικών πράξεων και να προκύπτει από τα στοιχεία που συνοδεύουν την έκδοση αυτών, ότι τα κριτήρια με βάση τα οποία γίνεται ο καθορισμός, είναι αμιγώς γνωστικά, τελούν δηλαδή σε αντιστοιχία με τις θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις που οι εν λόγω απόφοιτοι έχουν πράγματι αποκομίσει από τις σπουδές τους. Έπεται ότι ο εν λόγω καθορισμός των επαγγελματικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να γίνεται με απλή παραπομπή στις διατάξεις που καθορίζουν το γνωστικό αντικείμενο και το πρόγραμμα σπουδών των οικείων τμημάτων των σχολών ανώτερης βαθμίδας, ή με αόριστη αναφορά στην ειδικότητα των αποφοίτων των σχολών αυτών ή με την αναφορά ότι οι μελέτες που εκπονούν ανταποκρίνονται στις «εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις των εν λόγω πτυχιούχων».    

 

Φιλιατρά 12 – 6 - 2014

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

 

         Ο Πρόεδρος                                                                             Η Γραμματέας

Νικόλαος Αναστασόπουλος                                                        Κατερίνα Τσιγκάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου